Organisatie

Ontwikkeling van het Kennispark
Het Kennispark behelst heel Twente. De kern wordt gevormd door:

De Campus van de Universiteit Twente
De Universiteit Twente (UT) staat bekend als ‘de ondernemende universiteit’ met name door de dynamische rol op het gebied van innovatieve spin-off activiteiten. Opgericht in 1961 behoort de UT tot de jongste universiteiten van Nederland. De UT onderscheidt zich van andere Nederlandse universiteiten , zowel op het terrein van onderwijs als onderzoek, door de combinatie van technologie en maatschappijwetenschappen.

Kennispark Twente
Kennispark Twente is uniek gelegen in de directe nabijheid van de Universiteit Twente. Twente behoort, mede door de strategische ligging aan de West-Oost corridor op de lijn Amsterdam-Berlijn, tot de belangrijkste economische kerngebieden van Nederland. Het is een Euregio-gebied dat zich kenmerkt door een sterke internationale oriëntatie, een grote bedrijfsloyaliteit en arbeidsmoraal en een aangenaam woon-, werk- en leefklimaat. In het begin van de 80-er jaren begon de UT oog te krijgen voor kennistransfer naar het bedrijfsleven en voor het ondersteunen van nieuwe bedrijven.

Vanaf 1982 bestaat BTC-Twente als business incubator. De Universiteit Twente, Saxion Hogeschool, Ten Hag Makelaardij, Deltaborgh Investments en de ABN-Amro bank zijn hiervan de aandeelhouders. BTC-Twente is de oudste incubator van Nederland en met name gericht op innovatieve (technologische) startende bedrijven (uit  binnen- en buitenland). Ruim 700 bedrijven waren tot nu toe gehuisvest in een van de gebouwen van de incubator. www.btc-twente.nl

De combinatie van universitair onderwijs, hightech kennisindustrie en zakelijke dienstverlening genereert zowel ideeën als werkgelegenheid en oefent daarnaast een grote aantrekkingskracht uit op andere bedrijven en investeerders. In toenemende mate hebben spin-off bedrijven zich gevestigd op Kennispark Twente. Voorbeelden van spin-off bedrijven die inmiddels zijn uitgegroeid tot gerenommeerde organisaties zijn de High Tech Factory en het Mesa+ instituut.

De universiteit heeft sinds 2001 ook een wetenschappelijk instituut dat zich specifiek richt op kennisintensief ondernemerschap, het NIKOS. Hierdoor wordt de ervaring die wordt opgedaan met de business ontwikkeling rond de universiteit vanuit internationaal perspectief geanalyseerd en worden inzichten gekregen over hoe het beter kan. Dit heeft geleid tot veel nieuwe initiatieven. De toenemende integratie van science en business is zichtbaar gemaakt in een koepelorganisatie Novel-T en de vestiging van de Gallery, een shop-window van het park met een aantrekkingskracht op toonaangevende internationale bedrijven. Uitstekende infrastructuur met prima bus- en treinverbindingen maken ondernemen mogelijk in een parkachtige omgeving met groen, waterpartijen en kunstobjecten. De ligging, een hoogwaardige en parkachtige uitstraling, goede ontsluiting en uitstekende faciliteiten in de directe omgeving maken van Kennispark Twente een aantrekkelijke vestigingslocatie.

Twente Village
Het voetbalstadion van FC-Twente, De Grolsch Veste, en de leisure boulevard Go-Planet, waar onder meer de bioscoop Kinepolis, een ijsbaan, beursruimte, sportfaciliteiten en meerdere restaurants te vinden zijn, vormen samen Twente Village.

Ondernemersvereniging
Op 29 augustus 1996 is de Ondernemersvereniging Business&Science Park opgericht in het Ondernemingshuis te Enschede. De ondernemersvereniging behartigt de belangen van de ondernemingen en organisaties op het Park in het algemeen en die van haar leden in het bijzonder. De ondernemersvereniging heeft een goede relatie met diverse overheden zoals de Universiteit Twente, Saxion Hogescholen en de Gemeente Enschede. De Enschedese politiek heeft veel aandacht voor de verkeerssituatie in en om het Park. Op dit moment wordt hard gewerkt aan het verbeteren van de infrastructuur. Het bestuur is in dit verband een belangrijke gesprekspartner voor de gemeente.

Ook bij de ontwikkelingen van Novel-T is het bestuur nauw betrokken. De ontwikkelingen binnen Kennispark hebben er toe geleid dat in de Algemene Ledenvergadering van maart 2013 besloten is om de naam Ondernemersvereniging Business&Science Park te wijzigen in Ondernemersvereniging Kennispark. We verstaan hieronder: de Universiteit Twente, het Business&Science Park en Twente Village, de leisure boulevard waarvan onder andere FC Twente en Go – Planet deel uitmaken.

 

Nieuws op 12 okt 2018 door René Reitzema

De kunst van het groeien

In één dag heb jij alle relevante kennis over digitalisering, marketing, nieuwe businessmodellen en het werven van talent. Als ondernemer heb je niet altijd de gelegenheid om met een andere blik naar onze wereld en onze omgeving te kijken. Je durven te verwonderen en dingen om te keren. Gun jezelf daarom een dag boordevol nieuwe inzichten en kennissnacks en laat je verrassen tijdens het Business Festival. Wij als ondernemersvereniging mogen een beperkt aantal kaarten weggeven voor het Business Festival. De waarde hiervan is 125 Euro. Ondernemers inspireren met pure ondernemersverhalen op thema's die voor hen belangrijk zijn. Dat is waar het om draait tijdens de tweede editie van het Business Festival op 18 oktober op het terrein van Vliegveld Twenthe: · 6 keynotes, waaronder Helga van Leur met haar inspirerende verhaal · 30 kennispartners die de laatste trends en technieken uit de doeken doen · 40 verschillende workshops van experts · 5 exclusieve foodcorners met de lekkerste hapjes en mooiste gerechten · 1.500 ambitieuze ondernemers die elkaar ontmoeten Binnen één dag zit je boordevol inspiratie om jouw bedrijf te laten groeien! Bekijk hier het programma. Bij interesse: stuur een mail naar info@ovkennispark.nl Na je aanmelding bij ons ontvang je de officiële uitnodiging met een toegangscode waarmee jij je (gratis) kunt registreren.


Nieuws op 29 sep 2018 door René Reitzema

Meet & Experience Kennispark verplaatst naar medio november

Samen met alle Kennispark-partners, gemeente Enschede en FC Twente hoopten we op een inspirerende middag en avond in de Grolsch Veste. Echter, nieuwe en interessante ontwikkelingen in het gebied vragen om meer tijd voor een inspirerend programma! Kwartiermaker Kennispark Twente aangesteld Een van die interessante ontwikkelingen is dat Kennispark Twente per 1 november een nieuwe kwartiermaker heeft: Anne-Wil Lucas. Daarover dus later meer tijdens de Meet & Experience Kennispark medio november! Meer informatie over de nieuwe datum en het programma ontvang je binnenkort.


Nieuws op 21 sep 2018 door René Reitzema

Golf Cup 2018

Samen met met het enthousiasme van de deelnemers en het mooie weer was de Golf Cup 2018 een mooie activiteit om het nieuwe seizoen mee te openen!